Biografie

Ontwikkeling van de kunstenares

Mijn verhaal

Met de beginregels op mijn website heb ik mijn werkwijze kort en bondig weergegeven.
Het ‘dieper donker’ staat voor het onbewuste, waaruit alles voortkomt, de vaak onbekende drijfveren van waaruit een mens handelt.

Mijn drang tot introspectie en het willen begrijpen van wat een mens beweegt, is altijd heel sterk geweest. Daarnaast was er ook de wens om mijn creativiteit verder te ontwikkelen.
Aanvankelijk stuurde die drang mij naar het beroep van creatief therapeute. In die functie heb ik ook een aantal jaren in een kliniek gewerkt waar mensen gedurende een half jaar aan zichzelf konden werken. Met het gereedschap dat daar werd aangereikt konden ze weer verder in het dagelijkse leven.

Pentekening, oost-indische inkt 15×20 1972
Pentekening, oost-indische inkt 15×20 1972
Bij mij groeide er een sterk besef hoe bijzonder verrijkend het is, als we de ander durven tonen wat er werkelijk in ons omgaat. Je brengt elkaar verder in je groei naar volwassen en uiteindelijk autonoom mens.
Gevoelens zijn waardevrij, niet goed en niet slecht. Het zijn wegwijzers naar onze verlangens, onze diepere drijfveren.
Daarom is dit tot leidraad geworden binnen al mijn werk: het naar buiten brengen van wat er in mij leeft.

Via de Werkschuit in de Bilt en De Nieuwe Akademie Utrecht heb ik me ontwikkeld tot autonoom kunstenaar. Het zoeken naar een eigen handschrift en vorm was en ís een lange weg; hij gaat immers nog steeds verder.

Innerlijke wereld

Via deze opleidingen zocht ik naar een manier van tekenen die het mogelijk maakte, mijn belevingswereld, mijn innerlijke wereld weer te geven.
De natuur als onderwerp bleek daarbij een onlosmakelijk gegeven.
Zoals een bioloog zo mooi opmerkte is een bos nooit een objectieve plek; er is een bos voor een jager, voor een boswachter, voor een botanicus, voor de houthakker en voor een bessenplukker. Ieder zal het bos door zijn eigen bril zien.
Voor mij betekent het: me opgenomen weten door de natuur, geraakt worden door de sfeer, door de stilte. Geïmponeerd worden door de hoogte van een boom of juist door de sterke worteling, de enorme kracht die daaruit kan spreken. Maar ook door kleinere structuren, de schoonheid van een bloem of bladeren, een regenplas met zijn weerspiegelingen.
Ze zijn er zonder pretenties, ze zijn wat ze zijn.

Een schets van 30 jaar geleden.
Een schets van 30 jaar geleden.
Een schets van 30 jaar geleden.
Een schets van 30 jaar geleden.
Een schets van 30 jaar geleden.
Een schets van 30 jaar geleden.

Waren vroeger de sprookjes van Grimm voor mij een voedingsbron, nu heeft zich dat inmiddels uitgebreid naar sagen, mythen uit de ‘Oude wereld’ , verhalen uit de Keltische wereld en de gnostiek.
Rijke bronnen om uit te putten als het gaat over de innerlijke reis van de mens!

Tekenen

Beginfase van een tekening(Rode Knoest), 1.10 x 1.40, 2007
Begin van een tekening (Rode Knoest) van 1.10 x 1.40, gemengde techniek (2007)
Op nat gemaakt papier ontstaat de eerste aanzet tot een tekening door inkt in verschillende tinten uit te laten vloeien.
Naar aanleiding van een gedicht, van een foto die mijn aandacht vasthoudt of van datgene wat zomaar op mijn papier ontstaat, ‘groeit’ er een tekening.
eindresultaat van een tekening(Rode Knoest), 1.10 x 1.40, 2007
Eindresultaat van een tekening (Rode Knoest) van 1.10 x 1.40, gemengde techniek (2007)
Ik beleef het elke keer als een fascinerend avontuur. Al tastend en naar binnen luisterend, werk ik verder.
Onderwerp is, zoals gezegd, de natuur: bomen, planten, allerlei vegetatie of structuur van enkel een bast of een blad, kunnen mij inspireren.
Ik kruip als het ware in de materie en teken, ‘schrijf’ lijnen die ik gevoelsmatig bij mijn stemming van dat moment of bij het onderwerp vind passen.
Grillige, stevige lijnen wisselen af met lichtere en fijnere lijnen, over en door elkaar heen. Ik kom in een proces dat zich vanaf een bepaald moment zelf lijkt te sturen. De aanzet is gegeven en de tekening gaat zelf meebepalen, vanuit de vormen die al zijn ontstaan, tot welk eindresultaat het voert.
Voorbeeld van een portret.
Voorbeeld van een portret.
Ik werk voornamelijk met aardetinten, gebruik makend van gekleurde inkt, aquarelverf, acryl, potlood, houtskool, conté en pastelkrijt.
Mijn gereedschappen: penselen, pennen, stokjes, sponzen en doekjes.

Portret en model

Daarnaast ben ik door de jaren heen, trouw gebleven aan portret- en modeltekenen. Het heeft tot nu toe geen andere bedoeling gehad dan blijven oefenen, maar er begint zich nu een sterkere belangstelling voor het portret ‘af te tekenen’. ‘Werk in uitvoering’ dus.

Beelden en bollen

portret uit 1990, "Surinaamse vrouw"
portret uit 1990, "Surinaamse vrouw"
De aanzet tot het werken met klei, ligt al ver terug. Lag tijdens de opleidingsperioden het accent steeds op tekenen en ook schilderen, sinds een paar jaar heb ik ook dit oude spoor weer opgepakt.
In het materiaal klei, ervaar ik een ander, meer lijfelijk en daardoor bijna nog directer contact met mijn beleving dan bij het tekenen. Andere aspecten kunnen hierbij aan bod komen.
adelaar 45 cm. hoog 2007
adelaar 45 cm. hoog 2007
Vanzelfsprekend: ruimtelijkheid, maar ook: duidelijk neerzetten, kracht gebruiken.
Wat me bij boetseren vooral fascineert is: het lijnenspel, beweging en het spanningsveld tussen de verschillende vlakken.
Het tekenen biedt me de mogelijkheid om vluchtig en poëtisch te werken, boetseren ervaar ik als ‘aards’ en ‘concreet’.
Bij mijn beelden werk ik vanuit een vooropgezet idee, ook weer met de bedoeling emoties en stemmingen uit te drukken.

Foto: bol met keltisch motief, witte klei. Hoogte: 25 cm. 2008
Foto: bol met keltisch motief, witte klei. Hoogte: 25 cm. 2008
Bij de bollen komt ‘spelen’ met het materiaal meer naar voren.
Ik vind het een leuke vorm om mijn fantasie in uit te leven, waarbij ik ook graag andere materialen toevoeg.
Tot slot bewerk ik ze met bijenwas, gemengd met acryl die ik laag op laag aanbreng tot ik tevreden ben met het resultaat.